Ensemble voor Joodse spirituele en

liturgische muziek

 uitgaven

 

Vier boeken van Navah-Tehila

 

Jewish holidays (1979)

Publisher: Bat Kol, Haifa, Israel

Dit is het eerste boek van Navah-Tehila; de volledige titel is

Jewish holidays, impressions of a woman

Een klein boek, met tekeningen en korte gedichten in Hebreeuws en Engels.
Het thema is de jaarlijkse cyclus van Joodse feestdagen (Chagey-Israel), zoals ervaren door een vrouw.
Zoals de titel suggereert is het een klacht tegen de ongelijkwaardige plaats van vrouwen in de Joodse cultuur.
De inspiratie kwam voort uit een uitnodiging om kunstwerken te exposeren in het Bijbels Museum in Amsterdam, met als  thema Joodse feestdagen.

woman

 

 

Gam ki elech (2018)
Even if I walk through the valley
Al loop ik door het dal…

Publisher: Beyond Words

Gam ki elech bevat reproducties in kleur van de schilderingen die Navah-Tehila heeft gemaakt in het kader van een art therapy, toen zij herstellende was van een operatie. Naderhand heeft zij alle schilderingen voorzien van een onderschrift in de drie talen Hebreeuws (haar moedertaal), Nederlands en Engels. Zij maakte gebruik van favoriete teksten uit de bijbel of korte gedichten van haarzelf.
Een belangrijke bron van inspiratie was een muzikale versie van Psalm 23, gecomponeerd door Leonard Bernstein en uitgevoerd onder zijn leiding (zie zijn Chisester psalms).
De combinatie van beeld, muziek en taal vormde een intens proces van heling, in het bijzonder in spiritueel opzicht. Psalm 23, de lievelingspsalm van Navah-Tehila (De Bron is mijn herder) was gedurende de hele periode een bron van sterkte en steun, en is dat nog steeds.

Even if I walk through the valley of the shadow of death,
I will fear no evil, for thou art with me
.

Het boek werd gepresenteerd in Merkaz, het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht (LJGU).

Lezers vertellen dat Navah-Tehila’s verslag in beeld en tekst van haar herstel voor hen een grote steun is geweest toen zij een soortgelijk proces doormaakten; als zodanig wordt het van harte aanbevolen.

vallley

 

 

Kom geef me een knuffel (2019)

door Micha Snunit, uit het Hebreews vertaald door Navah-Tehila Shmuelit en Geert Koefoed.
Uitgeverij Mozaïek, ISBN 978 90  239  5643 3, Utrecht, 2019.

Micha Snunit is een wereldberoemde Israëlische schrijfster van kinderboeken, onder meer van Tzipor hanefesh / Het hartevogeltje (in meer dan twintig talen vertaald).

Kom geef me een knuffel vertelt in dichterlijke vorm hoe oud de taal van knuffels is, hoeveel verschillende knuffels er zijn en hoe onmisbaar ze zijn voor ons welzijn. De subtiele kleurrijke illustraties door Esther Leeuwrik vormen één geheel met de tekst. Het is een kinderboek waarvoor niemand zich ooit ‘te groot’ zal voelen.

Het boek werd gepresenteerd in het gebouw van Stichting Het Wilde Westen in Utrecht en in Merkaz. Hierbij werd het complete boek voorgelezen, begeleid door muziek (piano en viool) en dans.

Uit de aankondiging door de uitgever:
“Een warm en troostrijk prentenboek,”
  een boek dat leest als een knuffel.”

knuffel

 

 

Ashira, a Jewish songbook by Navah-Tehila (2021)

Publisher: Beyond Words, ISBN978  90 9034429 4

Ashira (Ik zing / I sing) bevat composities en beeldende kunst van Navah-Tehila.
De notatie van de liederen is van Marcel Doornweerd, het boekontwerp van Froukje Locher.

De composities zijn merendeels op muziek gezette liturgische teksten (psalmen en andere verzen uit de Tanach) en wereldlijke teksten. Een van de composities in Ashira is een nigun (lied zonder woorden).
Er zijn twee langere stukken, Middle East Minoratorium en The Marja Musicollage. De woorden minoratorium en musicollage zijn door Navah-Tehila gevormd; een minoratorium is een klein oratorium waarin alle rollen door één zanger vertolkt worden, een musicollage is een collage van muziek en tekst. The Marja Musicollage is geïnspireerd door schilderingen en gezegden van Marja de Lange (overleden).

Ook de schilderingen en tekeningen zijn van Navah-Tehila.

Het boek is een prachtig geheel geworden, vol afwisseling: soms ernstig, soms geestig, nooit zwaar van toon, dikwijls troostend.

Het boek werd via zoom gepresenteerd op zaterdag 20 maart 2021.

NB:
Een selectie van tien composities is op cd en usb gezet. De overeenkomende pagina’s in het boek zijn aangegeven, zodat men tegelijk kan luisteren en in het boek muziek en tekst volgen (aanbevolen – dit kan de ervaring verrijken en helend werken).

Boek, cd en usb zijn verkrijgbaar via Navah-Tehila (info@orbalev.nl)

 

ashira